"Professorn" var en andlig sökare

Professorn” var en andlig sökare

I västvärldens Reikibegynnelse berättade Reikimodern Hawaya Takata att Reikins grundare Mikao Usai var en västerländsk universitetsprofessor som var verksam i Japan. En dag fick professorn en fråga av sina elever: Hur kunde Jesus hela andra människor? Av japansk tradition skulle en professor kunna svara på alla frågor, så Mikao Usai begav sig ut i världen för att lära sig att hela. Slutligen hamnade han på berget Kurama där han fastade i flera veckor, när han plötsligt slogs medvetslös – som en blixt hade slagit ned i hans huvud. När han vaknade upptäckte han att han hade fått helande händer. ”Blixten” hade penetrerat honom med Reikienergi och fungerat som en slags Reikiinitiering.

Denna historia höll sig tämligen intakt fram till att Reikin började spridas till resten av världen under 1980-talet, efter Takatas död.

Under 1990-talet började några Reikimasters att spåra Reikin tillbaka till sitt ursprung. Då upptäckte de att det fanns förvanskningar i Reikihistorien. Mikao Usai hade exempelvis inte varit kristen, utan buddist. Och han hade inte heller varit professor på ett universitet. Istället hade han varit en andlig sökare som letade efter meningen med livet.

Varför den västerländska Reikimodern hade behov av att förvanska Reikins ursprung kan vi endast spekulera i. Det är i princip omöjligt att idag förstå de utmaningar en ung entreprenör inom alternativterapin upplevde i början av 1940-talet.

Däremot kan vi med säkerhet veta att en ny aktör klev in i Reikivärlden under 2000-talet. Eller ny och ny... Tadao Yamaguchi var son till en av de elever som lärt sig Reiki direkt från Mikao Usai och hans efterträdare Chujiro Hayshi. Yamaguchis mamma var då 17 år, och hon hade haft daglig kontakt med Reikin sedan hon var tio år gammal. För Yamaguchi hade Reikin varit daglig del av hans liv sedan han föddes. I boken Light on the originals of Reiki berättar Yamaguchi denna bakgrundshistoria:

Reikins grundare Mikao Usui föddes i Taniai Mura (numera Miyamacho) år 1865. Han arbetade som polis, anställd, journalist, politisk sekreterare och även religiös missionär. Men trots sin breda yrkeserfarenhet han ställde sig den frågan: ”Vad är den sanna meningen med livet?”

Efter omsorgsfulla studier av historia, medicin, Buddhism, Kristendom, psykologi, asketism och spåkonst, för att nämna några, nådde Usui slutsatsen: ”Den sanna meningen med livet är att uppleva fullständig inre frid eller fullständig stillhet.” Detta fick honom att studera Zenbuddism i ett försök att uppnå detta tillstånd. Men trots att Usui praktiserade asketism under tre år hade han inte nått det upplysta tillståndet. Han blev desperat och bad sin Zenmästare om råd. Zenmästaren svarade: ”Du kanske ska uppleva döden.”

Detta var en stor överraskning för Usui, som nu började fundera över om det var färdigt - kanske hans liv var över. I mars 1922 gav Mikao Usui upp livet. Han begav sig till berget Kurama, utanför Kyoto och började fasta.

I slutet av sin tredje fastevecka kände Usui plötsligt en kraftfull stöt i mitten av sitt huvud, som om blixten slagit ned. Han förlorade medvetandet. Efter flera timmar vaknade han och märkte att solen hade börjat gå ned. Till sin förvånig kände han sig återhämtad på ett sätt han aldrig tidigare upplevt. Under incidenten hade Reikienergi penetrerat hans kropp och själ. Mikao Usui förstod: ”Universum är jag – och jag är universum.” Han hade upplevt upplysningen han så länge sökt efter.

Upplyst sprang Usui glädjefyllt nedför berget. På vägen snubblade han på en sten och slog av en tånagel. Han lade sin hand över tån och till hans förvåning försvann smärtan, blödningen upphörde och tån helades. Överväldigad skyndade han sig tillbaka till Zentemplet för att berätta om händelserna för Zenmästaren som sagt åt honom att uppleva döden. Zenmästaren bekräftade att Usui nått det upplysta tillståndet och bad honom använda healingförmågan som han fått på berget för att hela andra och leda dem till upplysning.

Väl hemma provade Usui healingen på sin familj och resultatet övertygade honom att dela gåvan med andra. Han utvecklade en metod som kunde föra vidare gåvan till andra personer. Denna metod kallas numera: The Usui Reiki Treatment Method for Improvement of Body and Mind”.

En månad efter sin upplysning flyttade Usui till Tokyo där han öppnade Usui Ryoho Gakkai där han undervisade och praktiserade Reiki. Innan Usui dog lämnade han över ansvaret att föra Reikitraditionen vidare till Chujiro Hayashi, en pensionerad marinofficer. Det visade sig dock att universum hade andra planer för Reikin. Det blev nämligen inte Chujiro Hayashi som förde skrevs in i historieböckerna, utan änkan Hawaya Takata.

Complete and Continue